Keşfet

Anılarımızı Silmek Mümkün mü?

Hayatımız boyunca pek çok anı biriktiririz, bazıları güzel, bazıları pek hoş olmayan. Unutmak istediğimiz bu acı veren anıları bir türlü unutamayız. Ama bunun bir yolu var ve anıları silmek mümkündür, ancak hedefinize ulaşmak için ciddi bir şekilde kötü anıları unutmaya istekli olmalısınız.

Anılar Nasıl Silinir?

Son on yılda, bilim adamları, Travma Sonrası Stres Bozukluğu’ndan (TSSB) muzdarip insanlara yardım etmek için potansiyel bilimsel yöntemler üzerinde çalışıyorlar. TSSB, Travma etkilerini şiddetli bir şekilde yaşayan kişilere uygun bir antidepresan tedavisi başlanabilir. Tedavide kullanılan ilaçlar kişinin duygu durumunu düzenleme, aşırı uyarılmayı azaltma, öfke kontrolünü sağlama, düşünce içeriklerini düzenleme gibi bir çok semptomla ilişkili alanda yarar sağlamaktadır.

Anılarımızı Silmek Mümkün mü? • Baynazarli.com

Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS)

Kötü anılarınızın sizde derin etkiler yaratmadan önce yok eden bir teknolojik güce sahip olduğunuzu hayal edebiliyor musunuz? İşte bu, TMS o teknolojidir. TMS, depresyon semptomlarını iyileştirmek için beyindeki sinir hücrelerini uyarmak amacıyla kullananılan bir prosedürdür. 

TMS’de kullanılan manyetik darbeler ağrısız bir şekilde kafatasından geçer ve beynin farklı bölümleri arasındaki iletişimi geliştirebilecek beyin hücrelerini uyarır. TMS’nin nasıl çalıştığı tam olarak bilinmemektedir ancak stimülasyonun, beynin nasıl işlediği üzerinde depresyon semptomlarını hafifletebilecek ve ruh halinizi artırabilecek kalıcı bir etkisi olduğu görülmektedir.

Silmek Değil, Değiştirmek.

Bilim adamları son zamanlarda anılarımızın sandığımız kadar kalıcı olmadığını keşfettiler. Bu araştırma, her hafızanın beyninizdeki farklı bağlantılarda kilitli olduğu keşfiyle destekleniyor. Bir hafıza oluşturduğunuzda, proteinler yeni bağlantılar oluşturmaya yardımcı olmak için belirli beyin hücrelerini uyarır.

Beynimizin, etrafımızı daha iyi algılayıp görmemiz için bir illüzyon yaratarak bizi kandırıyor olabileceği ortaya çıktı. Yapılan yeni bir araştırmaya göre beynimiz, gördüklerimizi eş zamanlı olarak algılamak yerine, hafızamızda bulunan diğer görüntüleri daha iyimser biçimde bizlere tekrar gösteriyor. 

bkz: Beynimiz Bizi Kandırıyor mu?

Reşat Baynazarli

Salam Dünya! Sizi burada görməkdən çox məmnunam. Bloqumda şəxsi təcrübələrimi, maraqlı məlumatları və həyatımın rəngarəng anlarını sizinlə paylaşmaqdan zövq alıram. Hər yazıda yeni bir dünya kəşf edəcəyinizə əmin olun!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu