Pirinç Tarlasında Sanat: Minik İnakadate Köyü.
Inakadate Japonya’nın Aomori Eyaletinde bir köydür. Farklı türlerde pirinçler kullanarak tarlaları adeta birer sanat eserine dönüştüren Inakadate köyünü sizler için araştırdık. Bu manzaraları gördükten sonra şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz!
Yemyeşil, yaz ortası bir çeltik tarlasında duruyorum, ancak bu renkli ekinlerin ne olduğunu anlamak için yakındaki gözlem kulesine çıktığımda, Pitinç Tarlasında Sanat ortaya çıkıyor.
Pitinç Tarlasında Sanat.
Küçük bir Japon köyü olan Inakadate, adeta bir sanat eserini andıran pirinç tarlalarıyla ünlüdür. 1993 yılından bu yana her yıl farklı bir görsel şölen hazırlanıyor. Bu yıl bir yanda Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’sı, diğer bir yanda ise Kuroda Seiki’nin Lakeside isimli tablosu yer alıyor.
İlkbaharda, yüzlerce gönüllü, birkaç aylık bir süre içinde, üzerinde bir resmin gerçekleştiği devasa bir canlı tuval yaratmak için bu sürgünleri titizlikle dikiyor. Renkleri ve derinliği taklit edebilmek için 7 farklı pirinç tohumu kullanılıyor. Ekilen tarlalar, haziran ortasından ekim başına dek takip edilebiliyor. Sonrasında ise hasat ediliyorlar
Minik İnakadate Köyü
Kırsal Japonya’nın çoğu gibi, Inakadate’nin de küçülen bir nüfusu var. Pirinç çiftçisi Hisako Sasaki, “Eskiden pirinç tarlam kocam tarafından işletiliyordu, ama o öldü ve şimdi ben onun yerine çalıştırıyorum” diyor. Inakadate’in 8.000’den az sakini var, çoğunlukla genç nüfusu iş bulmak için köyden taşındı ve köy nüfusunu çiftçi aileleri oluşturuyor. Sasaki, keskin bir bakış atarak “Evlenmeyen birçok insan var” diyor. “Kızım onlardan biri. Ara sıra bir ortaokul öğrencisi dışında mahallede hiç çocuk yok.”
Köye giriş için 300 yen ücret alan bir gözlem kulesi inşa edilmiş ve yerel dükkanlar yiyecek, hediyelik eşya satıyor. 2016’nın Godzilla pirinç tarlası köye 340.000 turist çekti. Japonya ve hatta Çin’deki pirinç bölgelerinde ortaya çıkan taklitçilere rağmen, köy 2019’da 200.000 izleyiciyi aştı. Nüfus hala yavaş yavaş düşüyor, ancak 2019’da yaklaşık 30 milyon dolarlık köy borcu , 10 yılın kabaca üçte biri kadardı.
bkz: Dünyanın En Çok Turist Çeken 10 Yeri
Ardından COVID-19 geldi. Böylece 2020’de köy planlarından vazgeçti ve basit, cesaret verici bir mesaj verdi: “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için.”