Nasıl yapılır?Nedir?

Uzun Pozlama Fotoğrafçılığı.

Fotoğrafçılık aslında çok derin anlamlar çıkarabileceğimiz bir sanat türüdür. Çok uzun zaman bu sanat türü ile ilgilenen biri olarak diyebilirim ki, fotoğraf çekerek insanın bakış açısını genişletip ve dünyayı daha güzel görmemize yardımcı oluyor. Bu estetik yönü dikkate alındığında bir sanat olarak kabul edilir. Bu yazımda uzun pozlama ile ilgili tüm detaylara değinmeye çalışacağım.

Fotoğrafçılığın bir çok türleri vardır. Bu türlerden biri de Uzun Pozlama Fotoğrafçılığıdır. Uzun pozlama nedir? sorusuna yanıtlayacak olursak; Uzun Pozlama (long expousure) ışığın az olduğu ortamlarda çekeceğimiz nesnenin fotoğrafta uyandırdığı hareket hissidir. 

Uzun Pozlama Fotoğrafçılığı. • Baynazarli.com
Photo by Pixabay

Uzun Pozlama Nedir?

Fotoğrafçılıkta uzun pozlama; fotoğraf çekim süresini uzatmak suretiyle harika fotoğraflar elde etmenize olanak tanıyan fotoğrafçılık tekniğidir.  Uzun pozlama konusu, fotoğraf çekmeye başlamış, temelleri öğrenmiş ve artık kendisini bir sonraki seviyeye taşımaya hazır hisseden fotoğrafçıların en sık sorduğu sorulardan birisi.

Uzun pozlama ile; bir nehrin, şelalenin, bulutların akışını, insanların veya arabaların hareketini, herhangi bir objenin yine hareketini daha ilgi çekici hale getirebiliriz. Uzun pozlama da, pozlama süresince hareket eden her şey fotoğrafımız da hareket ettiği istikamet doğrultusunda iz bırakır.

Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?

Uzun pozlama yaparken en önemli husus enstantane hızımızdır. Uzun pozlama tekniği uygulanırken enstantane değerleri genellikle 1/8000sn- 30sn arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Bu süre aralığın da 1/15 saniye değerini uzun pozlama başlangıcı olarak belirleyebiliriz. 1/15 saniyenin altında ki 1/10, 1/4, 1/2 , 1’’, 2’’, 4’’ …. 30’’ gibi her değer bize uzun pozlanmış fotoğraf etkisini verecektir.

Bu konuda size yardımcı olabilmek için uzun pozlama tekniğinde yapılan kamera ayarları:

  • Uzun pozlama yapmak için F değeri yüksek ve kısık diyaframda çalışmalısınız.
  • Uzun pozlama tekniğinden biri de ISO değeridir. Çekim yapmak için ISO değerini düşük tutmalısınız.
  • Uzun pozlama tekniğinin en önemlisi RAW formatta çekim yapmaktır. Eğer fotoğraflarınızda gürültüyü en aza indirmek istiyorsanız RAW formatta çekim yapmalısınız.
  • Uzun pozlamada kullanılan bir diğer yöntemde bulb modunu kullanmaktır. Uzun pozlama yapmak için bulb modunu kullanırsanız istediğiniz süre kadar pozlama yapabilirsiniz. 30 saniyeden daha uzun pozlama yapabilmek için kameranızdaki manuel deklanşör seçeneği olan bulb modundan yararlanabilirsiniz.
  • Enstantane değerleri genellikle 1/8000sn- 30sn arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Bu süre aralığında 1/15 saniye değerini uzun pozlama başlangıcı olarak belirleyebiliriz. 1/15 saniyenin altında ki 1/10, 1/4, 1/2 , 1’’, 2’’, 4’’ …. 30’’ gibi her değer bize uzun pozlanmış fotoğraf etkisini verecektir.
  • Uzun pozlama için ışığın az olduğu zamanlarda çekim yapacaksanız doğal yoğunluk (ND) filtresi kullanmanızda fayda vardır.
  • Uzun pozlama yaparken netlik kaybı yaşamamak için titreşim azaltma özelliğinde çekim yapmalısınız ve tripod kullanmalısınız.

Mobil Fotoğrafçılıkta Uzun Pozlama.

Mobil Fotoğrafçılıkta uzun pozlama (long exposure) ya da daha net tanımıyla cep telefonu kullanarak uzun pozlama yaparken nelere ihtiyacımızın olacağını bilmeliyiz.

Toplam 3 şeye ihtiyacımız olacak. Bunlardan ilki fotoğraf çekebilen akıllı bir cep telefonu diğeri bir tripod ve sonuncusu ise bir telefon tutacağıdır. (kıskaç). Çünkü uzun pozlamada cep telefonunuzun kesin olarak sabit durması ve en ufak titreşime bile maruz kalmaması gerekecektir. Bulanık olabilecek bir uzun pozlamayı önlemek ve sabit görüntü yakalamak için tripod mutlaka kullanılmalıdır.

Cep telefonunu ile uzun pozlama yapmak istiyorsanız kameranızın özelliklerini aynı DSLR makineler gibi yapan, manuel ayar yapabileceğiniz ve pek çok alanda tam kontrol sağlayan bir uygulama yüklemeniz gerekecektir. Bu işlemi yapan hem iOS hem de Android işletim sisteminde çalışan ücretsiz olarak kullanabileceğiniz mobil uygulamalar bulunmaktadır. Cep telefonunuza yükleyeceğiniz böyle bir uygulama ile gerekli tüm ayarları manuel yapabilirsiniz.

Reşat Baynazarli

Salam Dünya! Sizi burada görməkdən çox məmnunam. Bloqumda şəxsi təcrübələrimi, maraqlı məlumatları və həyatımın rəngarəng anlarını sizinlə paylaşmaqdan zövq alıram. Hər yazıda yeni bir dünya kəşf edəcəyinizə əmin olun!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu