Deprem gerçekten korkutucu bir olay. Bu doğal afet ölüme ve yıkıma neden olur. Bazen teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlık kendini çok üstün hissetse de doğa her zaman üstündür. Bu yazımda depremlerle ilgili ilginç gerçekleri bir araya topladım.
Dünyanın tektonik süreçler nedeniyle bir anda hareket etmesine deprem denir. Depremlerle ilgili tüm süreçlere sismik olaylar denir. Depremler “sismograf” adı verilen bir cihazla ölçülür ve depremin şiddetine göre 12 puanlık bir ölçekte derecelendirilir. Bu doğal afet, yer kabuğunun aktif volkanizma bölgelerinde daha sık tekrarlanır.
Uluslararası Deprem Bilgi Merkezi‘nin kaydettiği bilgilere göre dünyada her yıl yaklaşık 20.000 deprem meydana geliyor. Bu bize günde yaklaşık 50 farklı yerde deprem olduğunu gösteriyor.
Her yıl dünya çapında milyonlarca deprem meydana gelir, ancak birçoğu çok zayıf olduğu için kaydedilmez; hatta dünyanın bir kısmının her otuz saniyede bir depremden etkilendiği tahmin ediliyor!
Pasifik Okyanusu’nda yer alan “Ateş Çemberi” adlanan bu yer, gezegendeki tüm depremlerin neredeyse yüzde 80’inden etkileniyor. Burası dünyadaki aktif ve sönmüş volkanların yüzde 75’inden fazlasına ev sahipliği yapıyor – bu ortalama 452 volkan yapıyor! Ayrıca bu artan volkanik aktivite nedeniyle bölge, Dünya’nın herhangi bir yerinden daha fazla depreme sahiptir.
“Deprem” kelimesi sadece yeryüzünde bir deprem meydana geldiğinde kullanılır. Örneğin Ay’da meydana gelen depreme “Ay Depremi”, Mars’ta meydana gelen depreme “Mars Depremi” adı verilir. Ay depremleri ilk olarak Apollo’daki astronotlar tarafından tespit edilmiştir.
Gezegenimizdeki en ölümcül deprem 23 Ocak 1556’da Çin’in Shaanxi kentinde kaydedildi ve yaklaşık 830.000 kişinin ölümüne neden olduğu söyleniyor. Bu depremin büyüklüğünün 11 büyüklüğünde olduğu düşünülüyor. Depremin merkezi yoğun nüfuslu bir bölgedeydi ve büyük bir felaketle sonuçlandı. Evler ve sokaklar yıkıldı, depremin meydana geldiği bazı yerlerde 19 metre genişliğinde çatlaklar açıldığı söyleniyor.
interesting post