Minimalizm, ABC sanatı ve minimal sanat olarak da ifade edilmektedir. Müzikte ve görsel sanatlarda kullanılan minimalizm, her ne kadar bir sanat akımı olarak ifade edilse de günümüzde kavram farklı boyutlar kazanmıştır…
Önemli olan çok şeye sahip olmak değil, çok az istemektir.
Platon
Minimalist Akımın Tarihi.
Genelde pek çok kişi tarafından bilinmeyen bu felsefi görüşün oluşum tarihi 19. yüzyıl olarak belirtilse de aslında minimalist düşünce ve fikirler daha erken bir dönem ortaya çıkmış. ”Az” anlamına gelen Minimal, ”Minimum” sözcüğüyle aynı kökten türemiştir. Fransızca kökenli sözcüğün felsefede ”az ile yetinmek”, sanatta ise ”az imge ile çok şey anlatmak” anlamında kullanılır. Mimari alanında başlayan akım tarihsel süreç içerisinde birçok sanat dalını etkilemiştir. Ünlü filozof Diogenes ilk minimalistlerden biri olarak kabul edilmektedir.
Minimalizmin çıkış noktası, soyut dışavurumculuğun şekle ve duyguya verdiği aşırı öneme karşı tepki göstermek olmuştur. Çünkü minimalizmde, nesnenin nesne olma özelliğine dikkat çekme amacı güdülmektedir. İşte bu nedenle de görsel sanat alanındaki minimalist sanatçılar daha çok heykel üzerine yoğunlaşmışlardır. Aynı şekilde, müzikte de minimimalizm biçimciliğe karşı bir tepki olarak ortaya çıkmıştır.
İlk etapta bir sanat akımı olarak ortaya çıkan minimalizm, günümüzün popüler yaşam felsefelerinden biri haline gelmiştir. Nitekim bu olgu da tıpkı sanatta olduğu gibi karmaşaya, gereksiz fazlalığa ve biçimciliğe karşı bir tepki niteliğinde oluşmuştur.
Minimalist bir yaşam.
Minimalizm felsefesini hayatınızın her alanında uygulayabilirsiniz. Evinizde, işinizde, konuşmanızda, düşünce tarzınızda vb. Bir minimalist, fazlalıklardan kurtularak sade hareket eder. Gerçekten ihtiyacı olmayan nesneleri, objeleri çevresinden uzaklaştırır. İnsan ilişkilerinde de ‘gerekmiyorsa konuşmamak’ da bir minimalist davranış örneğidir.
Fakat bu felsefi görüşü nasıl bir alışkanlığa dönüştürebiliriz? Bu felsefe sadelik felsefesidir. Bu nedenle, materyalizme olan bağımlılığımızı yenmek ve onu bir yaşam biçimi haline getirmek zorundayız. Çok fazla kıyafetimiz ve eşyamız olmamalı, konuşmamızda ve düşüncemizde sade olmalıyız. Fazla eşyalarınızı özgürleşmenize engel olacak zincirler olarak görmeyi başardığınızda, bu felsefeyi çok daha kolay benimseyeceğinizi söylebilirim. Gereksiz yere zamanımızı boşa harcayan faaliyetlerden uzak durmalı, yeme, içme ve para harcama bağımlısı olmamalıyız, para toplamak yerine arkadaş toplamalıyız.
Çeşitli film afişlerinde ya da kitap kapaklarında sadece tek bir objenin öne çıkartılması ve sade bir görüntü kullanılması da minimalist bir tercihin örneği.
Ayrıca Budizm, Taoizm , Hristiyanlık ve daha birçok din ve akımda minimalist bir yaşam tarzının unsurlarını bulmak mümkündür .
Minimalist Sinemacılar ve Filmleri.
Nuri Bilge Ceylan: Bir Zamanlar Anadolu’da, Mayıs Sıkıntısı, Kış Uykusu, Üç Maymun, Ahlat Ağacı
Andrey Tarkovski: Ivan’ın Çocukluğu, Andrey Rublev, Silindir ve Keman, Solaris, Stalker, Bugün Kimse İşten Çıkarılmayacak
Bela Tarr: Karanlık Armoniler, Torino Atı, Şeytan’ın Tangosu, Avrupa Manzaraları
Terrence Malick: İnce Kırmızı Hat, Yaşam Ağacı, Yeni Dünya: Ameika’nın Keşfi, Cennet Günleri
Robert Bresson: Rastgele Balthazar, Bir İdam Mahkumu Kaçtı, Jean Darc’ın Davası, Bir Taşra Papazının Günlüğü