KeşfetNasıl yapılır?Nedir?

Vegan Deri: Kaktüs Derisi Nedir?

Kaktüs derisi, diğer vegan derilerin yetersiz kaldığı bir alan olan nefes alabilirliği ile övülen biyolojik bazlı bir malzemedir. Bu eşsiz malzeme çanta, ayakkabı, giyim ve mobilya için kullanılır. Araba şirketleri bile çoğunluğa kaktüs deri kullanıyor. Örneğin: Mercedes-Benz, Ocak 2022’de bir konsept elektrikli otomobilin iç mekanında kaktüs deri de dahil olmak üzere deri alternatifleri uyguladı. 

Bu yazımda Kaktüs derisinin nasıl yapıldığı, diğer yaygın derilerle nasıl karşılaştırıldığı ve kaktüs derisi endüstrisinin geleceği hakkında her şeyi araştırdım.

Kaktüs Derisi Nasıl Yapılır?

Kaktüs derisi ile ilgili araştırmalar yapınca beni Meksikalı iki girişimci selamlıyor. Adrian Lopez Velarde ve Marte Câzarez‘ın kaktüs yapraklarından vegan deri üreten ilk kişi olduğu söyleniyor. Bu deriyi, bizde kaynanadili diye anılan bilimsel adı Opintia olan bir kaktüs cinsinden üretiyorlar. Yapımında toksik kimyasallar, ftalat ve PVC kullanmıyorlar.

Vegan Deri: Kaktüs Derisi Nedir? • Baynazarli.com

Bu vegan deri kısmen biyolojik olarak parçalanabiliyor. Esnekler ve hava geçirgenliği özelliğine sahipler. En az 10 yıl dayanıklılar. Materyale dokunulduğunda hayvan bazlı deri gibi olduğunu söylüyorlar. Mobilyalarda, arabalarda, deri aksesuarlarında ve kıyafetlerde kullanılabiliyor.

Daha Detaylı.

Kaktüs derisi, dikenli armut veya Hint inciri olarak da bilinen nopal kaktüsten ( Opuntia ficus-indica) yapılırKaktüsün zarar görmemesi ve büyümeye devam edebilmesi için sadece olgunlaşmış kaktüs yaprakları kesilerek yılda iki kez hasat edilir.

Toplanan kaktüs yaprakları daha sonra temizlenir, küçük parçalara bölünür ve en az üç gün boyunca güneşte kurumaya bırakılır. Nem seviyelerine bağlı olarak kurutma işlemi beş güne kadar sürebilir. Lifler kurutulmuş malçtan ayrılır. Daha sonra, toz haline getirilmiş bir protein özütlenir, bir laboratuvara götürülür ve sıvı bir biyo-reçine oluşturmak için boyalar içeren çeşitli formüllerle karıştırılır.

Reçine daha sonra kaktüs derisi oluşturmak için bir taşıyıcı malzemenin üzerine dökülür. Kullanılan malzemenin türü, derinin gelecekteki uygulamasına bağlıdır, ancak tipik olarak kullanılanlar geri dönüştürülmüş pamuk, polyester veya her ikisinin karışımlarıdır.

Vegan Deri: Kaktüs Derisi Nedir? • Baynazarli.com

Kaktüs Derisinin Çevreye Yararı.

Kaktüs derisi yapmak için kullanılan dikenli armut kaktüsü, fazla suya veya ilaca ihtiyaç duymayan hızlı büyüyen bir bitkidir. Susuz yerlerde kolayca yetiştirilir ve üretiminde su tasarrufu yapılması önemli sebep olarak kabul edilir. Dayanıklılığı, hava ve iklim koşullarına bağlı bir endüstride de idealdir. Çiftçiler için iyi bir gelir kaynağı yaratan bir endüstri olarak kabul edilir.

Kaktüs ve Hayvan Derisi.

Hayvan Derisi uzun ve sıkıntılı bir geçmişe sahiptir. Bu deriyi bronzlaştırmak için kullanılan toksinler, hayvanların sağlığına verdiği zarar genellikle ateş altındadır. 

Kaktüs bu sorunların çoğunu ortadan kaldırır ve bunun yerine atmosferdeki karbonu azaltır ve ilaç kullanılmadan yetiştirilebilir. Kumaş nispeten yeni olduğu için tam olarak ne kadar dayanacağı bilinmiyor. Bununla birlikte , kumaşın performansının geleneksel deri ile karşılaştırılabilir olduğunu gösteren çalışmalar var.

Vegan Deri: Kaktüs Derisi Nedir? • Baynazarli.com

Kaktüs Derisinin Geleceği.

Kaktüs derisinin önünde parlak bir gelecek var gibi görünüyor. Büyüyen kaktüs sadece karbon emisyonlarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bitki çok çeşitli şekillerde kullanılabilir. Daha çevre dostu taşıyıcı malzemeler kullanmaya doğru ilerleme kaydettikçe, kaktüs derisinin çevre üzerindeki etkisi, geleneksel deri ve PVC bazlı alternatiflere kıyasla yüksek olacaktır.

Kaynak
treehugger

Reşat Baynazarli

Salam Dünya! Sizi burada görməkdən çox məmnunam. Bloqumda şəxsi təcrübələrimi, maraqlı məlumatları və həyatımın rəngarəng anlarını sizinlə paylaşmaqdan zövq alıram. Hər yazıda yeni bir dünya kəşf edəcəyinizə əmin olun!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu