Kara dul örümceğinin zehiri bir çıngıraklı yılanınkinden 15 kat daha zehirlidir! İnsanların bu örümceklerden korkmasına şaşmamalı. Ama kara dul örümcekleri ne kadar tehlikeli? Kara dul örümceği ısırığı ölümcül müdür?. Tüm sorularınıza bu yazımda cevap bulacaksınız.
Kara dul örümceği ısırığı ölümcül müdür?
Gerçekte öyle değil! Bunun nedeni, bu örümceğin insan derisine nüfuz ederek enjekte edebileceği zehir miktarının ölüme neden olacak kadar güçlü olmamasıdır. Bir kara dul örümceğinin neden olduğu son bildirilen ölüm 1983’teydi.
Araştırmalara göre, insanların yaklaşık %3 ila %6’sı genel olarak örümceklere karşı bir korkuya sahiptir. Bu tür aşırı korkuya “araknofobi“ denir ve kurbanlarda çok fazla endişe ve sıkıntıya neden olur. Örümceklerle ilgili yaygın efsaneler nedeniyle bu fobi oldukça yaygındır.
Çoğu insan, kara dul örümceklerinin saldırgan olduğuna ve insanlara saldırdığına inanır. Nitekim rahatsız edilmedikçe, ve dokunulmadıkça ısırmazlar.
Kara dul örümceğinin zehiri oldukça kuvvetlidir ve sinir sistemini etkileyen “latrotoksin” içerir. Aşırı durumlarda, örümcek ısırığı vücutta çok fazla ağrı, rahatsızlık ve zayıflığa neden olan “latrodektizm” adı verilen bir duruma yol açabilir.
Vücuda giren zehir miktarına ve mevcut sağlık durumuna bağlı olarak insanlar farklı semptomlar yaşarlar. Yaygın semptomlar arasında etkilenen bölgede şişlik, kas sertliği, kramplar, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, kaşıntı, kızarıklıklar, nefes alma güçlükleri, aşırı terleme ve halsizlik yer alır.
Bazı insanlar ısırıktan hemen sonra semptomları yaşarken, diğerleri olaydan birkaç saat sonra semptomları yaşamaya başlar.
Bir kara dul örümceği beni ısırırsa ne yapmalıyım ?
Öncelikle panik yapmayın. Belirtildiği gibi, ısırık acı verici olabilir, ancak ölümcül değildir.
Etkilenen bölgeyi sabun ve su ile temizleyin. Yaranın üzerinde bir buz torbası tutun. Bu, vücuttaki zehirin emilmesini yavaşlatır. Zehrin vücudun diğer bölgelerine yayılmaması için yaralı bölgeyi yüksekte tutun. Mümkünse örümceği öldürün veya teşhis amacıyla doktora göstermek için plastik bir torba ya da kavanozda saklayın. Derhal bir doktora danışın.
Kara dul örümceği ısırığı ne kadar zamanda iyileşir?
Çoğu durumda, kurbanlar bir hafta ila on gün içinde iyileşir. İlaçlar genellikle ağrı kesiciler ve kas gevşeticilerden oluşur. Antiveninler, yan etkilere neden oldukları için sadece aşırı durumlarda uygulanır. Kalp sorunları veya diğer önemli sağlık sorunları olan mağdurlar, ihtiyati tedbir olarak hastaneye kaldırılır. Komplikasyon geliştirmeleri durumunda acil tedavi uygulamak için gözlem altında tutulurlar.
İşte kara dul örümceği hakkında bazı ilgi çekici gerçekler:
1. “Kara dul örümceği” adını almasının ilginç bir nedeni var.
Dişi kara dul örümceğinin bazı türleri çiftleştikten sonra erkeği yer. Buna “cinsel yamyamlık” denir, bu nedenle örümcek türlerinin yaygın olarak bilinen adına “dul” kelimesi eklenir. Bununla birlikte, araştırmalar, tüm dişi örümceklerin bu davranışı sergilemediği için bunun bir kuraldan çok bir istisna olduğunu ortaya koymaktadır. Erkeklerin kaçamadığı laboratuvar kafeslerinde cinsel yamyamlık kanıtı bulundu. Ayrıca erkek örümcekler, ağdaki kimyasalları algılayarak güvenliklerini sağlarlar.
2. Dişi kara dul örümceği ısırığı tüm acıya neden olur.
Sizi ısırdığında çok fazla acıya neden olan dişi örümcektir. Bunun nedeni, dişi örümceklerin büyük zehir bezlerine sahip olmalarıdır, bu nedenle ısırıkları insanlara çok fazla acı ve rahatsızlık verir.
3. Bu örümceğin kozası, tek bir yumurta kutusunda 200’den fazla yumurta içerir!
Çiftleşmeden sonra dişi örümcek, yaklaşık 250 ila 700 yumurta içeren kağıt yumurta keseleri oluşturur. Yumurta kasaları ağ üzerinde askıya alınır. Örümcek yavruları 14 ila 30 gün içinde ortaya çıkar. Dişiler 90 günde olgunlaşıp yaklaşık altı ay yaşarken, erkekler 70 günde olgunlaşıp yaklaşık bir ay kadar yaşarlar. “Toplu yumurtadan çıkma” sürecinden sonra, yeni doğan örümcekler genellikle yumurtadan yeni çıkmış kardeşlerini yerler, bu nedenle sonunda hayatta kalan örümceklerin sayısı çok daha azdır.
4. Kara dul örümceklerine “tarak ayaklı örümcekler” de denir.
Kara dul örümceğinin dördüncü çift bacağının son bölümünde tarak dişlerine benzeyen bir dizi kısa tüy vardır. Bu nedenle “tarak ayaklı” örümcekler olarak da adlandırılırlar.
Örümcekler bunu, ağa takılan avın üzerine ipeği örtmek için kullanırlar. Sonra zehiriyle onu felç eder ve öldürür. Örümcek, avını beslemek için ağzından sindirim sıvılarını atar, avını sıvılaştırır ve sonra bulamacı emer. Bu örümcekler sinekler, sivrisinekler, böcekler, tırtıllar, çekirgeler ve diğer küçük böceklerle beslenir.